Transportul de hormoni sexuali. globulina de legare a hormonului sexual (SHBG)

hormoni steroizi Aceasta nu se aplică substanțelor solubile în apă, astfel încât livrarea acestora la țesuturile țintă necesare proteinelor de transport. Exista doua tipuri de proteine ​​de transport: proteine ​​purtători nespecifice, cum ar fi albumina sau transtiretinei si proteine ​​transportor specifice, cum ar fi globulinei de legare a tiroxinei, globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG) și transcortin. Ambele tipuri sunt sintetizate în ficat.
În liberă circulație în sânge este doar mai puțin de 2% din hormoni steroizi ovarieni, în principal asociat cu SHBG rămas și albumina.

hormon sexual globulina de legare (SHBG) - b-globulină cu o masă moleculară de 95 kD - este sintetizată în ficat. Gena corespunzătoare este localizată pe brațul scurt al cromozomului 17 (locus 17r12-13). Prin structură, este un homodimer compus din două lanțuri de polipeptide, și are un singur situs de legare pentru androgeni și estrogeni. Dimerizarea este un pas necesar în procesul de legare.

Se presupune că fracțiunilor legate și libere coexista în grajd echilibru. fracțiunea liberă Ratio depinde de concentrația de hormoni steroizi, precum și capacitatea de legare de concentrare și de proteine ​​de transport.

Transportul de hormoni sexuali

Dintre toți hormonii steroizi cea mai mare afinitate SHBG are DHT. Aproximativ 98% din testosteron circulant este asociat cu SHBG (65%) și albumină (33%). Estradiolul se datorează în principal de albumină (60%), într-o mai mică măsură cu SHBG (38%), iar aproximativ 2% este reprezentat de fracția liberă. Progesteronul, de asemenea, asociat în mod avantajos cu albumină (80%), într-o măsură mai mică - la transcortina (18%). Doar 0,6% din progesteron asociat cu SHBG, și aproximativ 2% este circulat în stare liberă.

Clearance-ul metabolic al steroizi Acesta este invers proporțională cu afinitatea lor pentru SHBG. Astfel, acele condiții care afectează nivelul de SHBG (de exemplu, sarcina, utilizarea contraceptivelor orale), care afectează în mod direct nivelul hormonului liber. Datorită faptului că estrogeni si androgeni stimuleaza inhiba sinteza SHBG, concentrația sa la femei este de două ori pe cea a bărbaților. Nivelul de SHBG este influențată și de alți factori, și hormoni.hormonii tiroidieni intensifică sinteza și secreția de către ficat. Insulina, IGF-I și prolactina inhiba producerea de SHBG în cultura de celule. Mai mult, concentrația de SHBG din ser este crescut în multe boli, inclusiv hipertiroidism si ciroza. Unele medicamente, cum ar fi estrogen, tamoxifen, fenitoina, de asemenea, capabile să crească concentrația SHBG în serul sanguin. Proteinele purtătoare de nivel scade cu hipertiroidism, obezitate, acromegalie, și la primirea androgenilor exogeni, glucocorticoizi și hormoni de creștere.

Pentru o lungă perioadă de timp biologic activitate atribuită numai fracția liberă de testosteron. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că steroizii sunt mult mai bine legat cu proteine ​​purtătoare specifice și au o afinitate mult mai rău de albumină. Mai mult, studiile de procese in livrarea hormonului in tesutul in vivo au aratat ca la disociere rapidă la nivel capilar asociat cu albumina de testosteron, prin care fracția activă poate fi de fapt mai mare decât fracția liberă, măsurată la starea de echilibru in vitro. Astfel, steroizi neconjugați, asociat cu albumina, pot fi de asemenea considerate libere și biologic disponibil.

După cum sa menționat mai sus, nivelul SHBG pot fi afectate de diverse stări patologice. schimbări de concentrație SHBG conduce la schimbări semnificative în raportul liber și legat de fracții de hormon SHBG. În acest sens, măsurarea nivelului SHBG este de mare valoare clinică, deoarece permite să evalueze mai precis conținutul de hormoni liberi. Măsurarea concentrației se realizează metoda SHBG de saturație (analiza carbonatate), în care specifică este determinată legarea capacitatea de testosteron marcat cu 3H atomi.

La utilizarea corespunzătoare modificări Această metodă face posibilă estimarea fracției biodisponibil nu este asociat cu SHBG. Recent, au fost dezvoltate tehnici anizotrope în două etape test imunologic specific pentru SHBG, care sunt utilizate în multe laboratoare clinice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Sindromul ovarului polichistic: etiologia și patogenezaSindromul ovarului polichistic: etiologia și patogeneza
Transportul circulatorie de hormoni. Proteinele specifice de transport din plasma sanguinăTransportul circulatorie de hormoni. Proteinele specifice de transport din plasma sanguină
Ovarul ca un organ endocrin. Teoria cu două celuleOvarul ca un organ endocrin. Teoria cu două celule
Boli tiroidiene: simptome, tratament, simptomeBoli tiroidiene: simptome, tratament, simptome
Diagnosticul de hormoni steroizi. metodeDiagnosticul de hormoni steroizi. metode
Sinteza progesteronului, metabolismul. receptorii de progesteronSinteza progesteronului, metabolismul. receptorii de progesteron
Hormoni adrenocortical. deficitul de mineralocorticoiziHormoni adrenocortical. deficitul de mineralocorticoizi
Fiziologia glandei corticosuprarenale. hormoni corticosuprarenaliene și funcția lorFiziologia glandei corticosuprarenale. hormoni corticosuprarenaliene și funcția lor
Clase și tipuri de hormoni. sinteza hormonilorClase și tipuri de hormoni. sinteza hormonilor
Receptori nucleari de hormoni steroizi: estrogeni, progesteron, androgenReceptori nucleari de hormoni steroizi: estrogeni, progesteron, androgen
» » » Transportul de hormoni sexuali. globulina de legare a hormonului sexual (SHBG)
© 2021 GurusHealthInfo.com