Hemocromatoza primara: tratament, diagnostic, cauze

hemocromatoza primara: tratament, diagnostic, cauze

Hemocromatoza primara este o boala genetica caracterizata prin acumularea excesivă de fier duce la leziuni tisulare.

Boala se poate manifesta simptome sistemice, boli hepatice, cardiomiopatia, diabetul, disfuncția erectilă și artropatie. Diagnosticul se bazează pe nivelul feritinei serice și a analizei genetice. Acesta este tratat, de obicei prin intermediul flebotomie.

Cauzele primare hemocromatoza

Până de curând, cauza bolii in aproape toti pacientii cu hemocromatoza primara a fost considerat mutația genei HFE. Acesta a fost descoperit recent alte motive: mutații diferite care conduc la hemocromatoza primara si care apar la boala ferroportinovyh, hemocromatoza juvenilă, hemocromatoza neonatală (boala de stocare de fier la sugari) și aceruloplasminemia gipotransferrinemii.

Mai mult de 80% asociat HFE hemocromatoză vmeshivaniem datorate C282Y homozigot sau mutație C282Y / H65D în heterozigota. Aceasta boala autosomnoretsessivnoe cu frecventa homozigotă de 1: 200 și o frecvență heterozigotă de 1: 8 persoane de origine în Europa de Nord. Boala apare rar la persoanele de culoare și oameni de origine asiatică. 83% dintre pacienții cu hemocromatoză clinice sunt homozigote. Cu toate acestea, din motive necunoscute, fenotipic boala (clinic) apare mult mai puțin frecvent decât frecvența prezis de gene (de exemplu, homozigot mulți oameni spun despre această tulburare).

Fiziopatologie hemocromatoza primara

niveluri normale de fier la om este de 2,5 g la femei și 3,5 g la bărbați. Hemocromatoza nu poate fi stabilită până când conținutul total de fier în organism, nu va depăși 10 g, și mai des, chiar de mai multe ori mai mult, deoarece simptomele pot fi amânată până la acumularea de fier nu devine excesivă. La femei, manifestările clinice sunt mai puțin frecvente inainte de menopauza, din cauza pierderii de fier asociate cu menstruatia (și, uneori, sarcina si nastere), organismul încearcă să compenseze pentru acumularea de fier.

Mecanism de supraîncărcare cu fier este crescut absorbtia fierului din tractul gastro-intestinal, ceea ce duce la acumularea cronică de fier în țesuturi. Hepcidin, o peptidă sintetizată în ficat, este un mecanism de control critic pentru absorbtia fierului. Hepcidina cu normala HFE-gena previne absorbția excesivă de fier și acumularea ei în oameni normali.

In majoritatea cazurilor, deteriorarea țesutului apare din cauza efectelor radicalilor hidroxil libere formați când depunerea de fier în țesuturi catalizeze structura lor. Alte mecanisme pot influența organele individuale (de exemplu, hiperpigmentarea pielii poate fi rezultatul melanină a crescut, precum și acumularea de fier).

Simptome și semne de hemocromatoza primare

Consecințele supraîncărcare cu fier sunt aceleași, indiferent de etiologia și patofiziologia la suprasarcină.

Medicii cred că simptomele nu apar pana cand nu exista leziuni ale organelor. Cu toate acestea, leziuni de organe este lent și este dificil de înțeles. În primul rând, există, de obicei, oboseala si simptome sistemice nespecifice.

Alte simptome asociate cu funcționarea organelor cu o acumulare mare de fier. La barbati, simptomele initiale includ hipogonadism si disfunctie erectila cauzate de acumularea de fier gonadale. sensibilitatea la glucoză sau diabet zaharat aplică, de asemenea caracteristicile originale. Unii pacienți au hipotiroidism.

Cardiomiopatia cu insuficienta cardiaca este a doua cea mai comună cauză. Hiperpigmentarea (diabet de bronz) este o comună ca artropatie simptomatic.

manifestări comune ale hemocromatoza primare

manifestărirăspândire
Simptomele sistemice (de exemplu, slăbiciune, somnolență)75%
Rezultatele anormale ale studiilor funcției hepatice75%
dermatomelasma70%
diabet50%
artropatia45%
disfuncție erectilă45% (bărbați)
cardiomiopatie15%

Diagnosticul de hemocromatoza primar

  • valorile feritinei serice.
  • Teste genetice.


Simptomele si semnele pot fi nespecifice, evaziv și emerge treptat, astfel încât trebuie să păzească. Hemocromatoza primar ar trebui sa fie suspectata atunci cand simptomele tipice de boli, în special combinații de astfel de display-uri rămâne neexplicată după inspecție. Desi antecedente familiale de boală este un răspuns mai specific, dar nu este reprezentat, de obicei.

Nivelurile crescute de feritină (>200 ng / ml la femei și >300 ng / ml la bărbați), de obicei, pot fi observate în hemocromatoză primar, dar poate fi, de asemenea, din cauza altor afecțiuni, cum ar fi bolile inflamatorii hepatice, cancer, anumite boli inflamatorii sistemice (de exemplu, anemia refrektornaya, lymphohistiocytosis hemophagocytic) sau obezitate. Testele ulterioare pot fi efectuate în cazul în care nivelul de feritina este peste limita normală. Acestea au ca scop evaluarea nivelului de fier seric (de obicei >300 mg / dl) și capacitatea (nivelul de saturare cu oxigen rețin zhelezosvyazyva tipic transferrina- >50%). Analiza genetică este realizată pentru a identifica hemocromatoză primare induse mutațiile genei HFE. In cazuri foarte rare suspectate alte tipuri de hemocromatoza primare (de exemplu, boala ferroportinovye, hemocromatoza juvenilă, hemocromatoza neonatală, deficit de transferină tseruloplazminovaya eșec) la care feritinei și teste asupra conținutului de fier din sange indica supraîncărcării cu fier, iar rezultatele testului genetic pentru gena mutație HFE sunt negative, în special la pacienții tineri. Confirmarea diagnosticului progresează.

Deoarece ciroza afecteaza prognosticul se face de obicei printr-o biopsie hepatică și măsurat conținutul de fier din tesatura (dacă este posibil). RMN-ul este o alternativa de mare intensitate non-invazive, pentru a evalua conținutul de fier din ficat (mare precizie).

Pentru o rudă a persoanelor cu hemocromatoza primar este necesar să se efectueze un test de screening nivelurile feritinei și testare pentru 282Y / H63D-genei.

Tratamentul hemocromatozei primare

  • Flebotomie (sângerare).

Pacienții cu manifestări clinice ale bolii, nivelurile crescute ale feritinei serice și a saturației transferinei crescută au nevoie de tratament. Pacienții care sunt asimptomatice, necesită periodic (de exemplu, anual) examene clinice.

Flebotomie retardati dezvoltarea de fibroza, ciroza, și, uneori, chiar inversează modificările cirotici și prelungește viața, dar nu împiedică carcinomul hepatocelular. Săptămânal eliminat aproximativ 500 ml de sânge, în timp ce fierul seric nu este normal și nu va fi transferinei saturație <50%. Еженедельная флеботомия может быть необходима в течение многих месяцев. Для поддержания сатурации трансферина на уровне <30% при нормальном уровне железа, можно проводить периодические флеботомии.

Diabet, cardiomiopatie, disfuncția erectilă și alte manifestări secundare sunt tratate așa cum se arată.

Pacienții ar trebui să mănânce o dieta echilibrata, nu este necesar să se limiteze aportul de alimente cu conținut de fier (de exemplu, carne rosie, ficat). Alcoolul poate fi consumat cu moderatie, deoarece ea poate crește absorbția de fier si creste riscul de ciroza.

hemocromatoza juvenilă

hemocromatoza juvenila este o boala autozomal rara recesiva cauzata de mutatii ale genei HJV care afecteaza proteina transcriere gemoyuvelina. Acest lucru este adesea văzut la adolescenți. nivelul feritinei >1000 ng / ml, și saturarea transferinei >90%.

Video: Riscul de a dezvolta cancer mamar si ovarian

Mutațiile genei receptorului transferinei

Mutațiile transferinei receptorilor 2, o proteină care apare pentru a controla saturația transferinei poate provoca rare autozomale forme recesive de hemocromatoza. Simptomele și semnele sunt similare cu HFE-hemocromatoza.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Disfuncție erectilăDisfuncție erectilă
Simptome hemocromatoza ereditara, diagnostic și tratamentSimptome hemocromatoza ereditara, diagnostic și tratament
Great Medical Encyclopedia IC nevronet. medicamenteGreat Medical Encyclopedia IC nevronet. medicamente
Tulburări metabolice ale metabolismului acidului uric și a metalelorTulburări metabolice ale metabolismului acidului uric și a metalelor
Sănătate Enciclopedia, boli, medicamente, medic, farmacie, infecție, rezumate, sex, ginecologie,…Sănătate Enciclopedia, boli, medicamente, medic, farmacie, infecție, rezumate, sex, ginecologie,…
Hemocromatoza (pigment ciroza, diabet de bronz, sindromul Chauffard truazeano-, siderofiliya et…Hemocromatoza (pigment ciroza, diabet de bronz, sindromul Chauffard truazeano-, siderofiliya et…
Deficiența de fier în organism: simptome, cauze, tratament, simptomeDeficiența de fier în organism: simptome, cauze, tratament, simptome
Icter la un copil cu boala neonatală acumulării de fier (nbnzh)Icter la un copil cu boala neonatală acumulării de fier (nbnzh)
Sănătate Enciclopedia, boli, medicamente, medic, farmacie, infecție, rezumate, sex, ginecologie,…Sănătate Enciclopedia, boli, medicamente, medic, farmacie, infecție, rezumate, sex, ginecologie,…
Ferkoven (fercovenum). preparare de fier pentru administrare intravenoasă. Acesta conține zahăr…Ferkoven (fercovenum). preparare de fier pentru administrare intravenoasă. Acesta conține zahăr…
» » » Hemocromatoza primara: tratament, diagnostic, cauze
© 2021 GurusHealthInfo.com