Toxicoza și gestoză. colestază intrahepaticăcolestaza intrahepatic de sarcina (termeni VHB- utilizat anterior „hepatotoxicitate colestază gravidă“, „colestaza recurente benigne de sarcina“, „femeile gravide icter idiopatică“, „mâncărime gravidă“) - o complicație a doua jumătate a sarcinii, insotite de prurit intens și de icter, nu este asociată cu infecții virale infecție și complet regresează după livrare.
Aceasta este frontiera de stat între obstetrică, Hepatologie si Boli Infectioase, este de interes practic, deoarece etiologia, patogeneza, factori de risc pentru sindromul, principiile de tratament și de prevenire a acestuia sunt discutabile.

epidemiologie

VHB - a doua cauză de icter în timpul sarcinii după hepatita virală, apare la 0,1 la 2% din femeile gravide și se dezvoltă în 80-90% din cazuri, în a doua jumătate a sarcinii (de obicei, în trimestrul III), deși poate apărea în orice stadiu.

clasificare

Forma primară de VHB.
forma cu recăderi VHB (VHB recurență cu o nouă sarcină).

etiologie

Etiologic legate numai VHB de sarcină. Prin 1976, literatura mondială a acumulat informații despre 130 de cazuri de boală, și opiniile contradictorii cu privire la etiologia și patogeneza VHB.
Riscul de a dezvolta boala este semnificativ mai mare în primipare și dacă există o sarcină multiplă.
semnele distinctive caracteristice este caracterul său VHB de familie, precum și tendința de a se repeta în sarcinile ulterioare.
Etiologia nu a fost încă VHB stabilită cu precizie.

patogenia

Patogeneza de asemenea incert VHB. Cu toate acestea, se sugerează că baza bolii este o predispoziție genetică la reacție colestatice neobișnuit produs în timpul sarcinii estrogeni. Se crede că excesul de hormoni sexuali endogeni, tipic perioadei sarcinii, stimulează efectul formării bilei și inhibă selectarea acestuia. Reducerea debitului biliar facilitează difuziei de bilirubină în sânge. Creșterea nivelului de estrogen din sânge se corelează cu dezvoltarea de prurit. Un rol important în dezvoltarea VHB dat defecte genetice ale metabolismului hormonilor sexuali, apare doar în timpul sarcinii.
Baza manifestărilor clinice sunt 3 factori VHB patogenetice principali:
flux excesivă a elementelor biliare krov-
reducerea bilei secretate în kishechnike-
Efectele toxice ale componentelor biliare ale hepatocitelor și căilor biliare.

semne și simptome clinice

Dominantă și de multe ori singurul simptom este o mâncărime VHB intensă, dureroasă. Icterul se referă la un non-simptome permanente și este înregistrată în 20-60% dintre femei 1-4 săptămâni după începerea prurit. În prezent, femeile gravide se simt în stadiul inițial senzația de mâncărime sau de formă șterse VHB.
mâncărime agonizantă duce la excoriații, insomnie, oboseală. Femeile gravide, uneori, se plâng de greață, vărsături, dureri puternice nu în cadranul din dreapta sus. Cu toate acestea, durerea pentru această patologie nu este tipic.
Ficatului și splinei, de regulă, nu sunt crescute.
Starea generală a pacientului este satisfăcătoare.
Diagnosticul și studiile clinice recomandate
Examinarea recomandată include:
Anamneza și obsledovanie- clinică
analize biochimice krovi-
koagulogrammu- detaliate
Măsurarea diureza- de zi cu zi
Ecografie a abdomenului. Rezultatele analizelor de laborator sunt VHB:
creștere de 5 ori a bilirubinei serice (în special datorită fracțiunii sale directe) -
o creștere semnificativă a nivelului de acizi biliari în sânge, activitatea fosfatazei alcaline (AP) (7-10 ori) și numărul de enzime excretoare: a-glutamil, 5-nukleotidazy-
conținut normal sau creștere nesemnificativă a activității transaminazelor (ALAT, ASAT) -
creșterea concentrației de colesterol, trigliceride, fosfolipide, P-lipoproteina krovi-
reducerea coagulability sângelui (II, VII și factorii protrombină K) -
probele de sediment în intervalul normal. Singura caracteristică anormală este Histologic focal trombi colestaza biliar in capilarele dilatate, precum și depunerea de pigment în celulele hepatice adiacente biliare. Vă rugăm să fiți conștienți de faptul că biopsia hepatică în timpul sarcinii nu este însoțită de un risc mai mare decât non-gravide. Cu toate acestea, trebuie amintit că există un risc crescut de sângerare, ca Apar modificări atunci când VHB semnificative în sistemul de coagulare.
Pentru a evalua gradul de severitate VHB scală propusă punct special, scor final care dă o indicație a unuia dintre cele trei niveluri de severitate (Osadchenko EJ și colab., 2000) (tabelul. 20.1).
Cantitatea mai mică de 10 puncte indică ușoare VHB, la 10 la 25 - din greutatea medie VHB, mai mult de 25 - despre situația VHB.

diagnostic diferențial

Diferenția de icter VHB parenchimatos (hepatite virale, infecții cu citomegalovirus, mononucleoza infecțioasă), icter (colelitiaza, cancer hepatic), ciroza biliară primară, acută sarcinii ficat gras, icter hemolitic.

Diferenția de icter VHB parenchimatos (hepatite virale, infecții cu citomegalovirus, mononucleoza infecțioasă), icter (colelitiaza, cancer hepatic), ciroza biliară primară, acută sarcinii ficat gras, icter hemolitic.

recomandări clinice

Tratamentul specific al colestază hepatice off-line. Prin urmare, tratamentul simptomatic, a cărui sarcină principală este suprimarea prurit.
Terapia complexă include VHB:
efectuarea tyubazh orb, cu un poliol (pentitom) și sorbitom-
antiacide LS-
enterosorbenty-
medicamente colagog din holeretikov- grup
cholelitolitic materialelor compozite-
Membrane și gepatoprotektory.
Tabelul 20.1. severitate calificare gepatoza gravidă colestatice
severitate calificare gepatoza gravidă colestatice
Pentru a elimina metaboliți toxici și complexele imune sunt adesea folosite plasmafereza. Cu toate acestea, plasmafereza, provocând o ușoară îmbunătățire a bunăstării generale a pacienților, nu afectează semnele biochimice ale sindromului colestază, cu excepția pentru reducerea nivelului de lipide din sânge și agravarea ratelor sindromului citoliză.

Legarea acizilor biliari

Pentru a lega acizii biliari administrați antiacid:
hidroxid de aluminiu / hidroxid de magneziu în 400 mg / 400 mg, sau 525 mg / 600 mg (15 ml) sau 300 mg / 100 mg (5 ml) 3-4 p / d lung sau fosfat de aluminiu în interior, timp de 30 minute înainte de masă 16 g de 3-4 p / zi, 2-3 săptămâni. enterosorbentilor terapie complementara:
Cărbune activat 0,5 g de 3 p / zi, sau phytosorbents lungi, mult timp.

Terapia coleretic de droguri

medicamente coleretic colagog din grupul includ:
produsele care conțin bilă și bilă acid-
preparate din plante conținând măceșe, flori Helichrysum peschanogo-
coleretică sintetice.
Dintre acestea din urmă sunt adesea folosite:
Osalmid spre interior, 0,25 g de 3 p / d lung.

Terapie mijloace cholelitolitic

Mecanismul de acțiune al PM cholelitolitic asociat cu deplasarea acizilor biliari toxici (colic, litocolic, xicolic) din circulația enterohepatică prin inhibarea competitivă absorbția lor în avertizarea ileum efect dăunător asupra membranei hepatocitelor:
Ursodeoxycholic acid 2 g 1 r / d lung.

Tratamentul cu membrană și hepatoprotectoare

Terapia complexă și hepatoprotectoare membrane complementare:
Ademetionine / w sau w / o 1 p 400-800 mg / zi, 2-3 saptamani, si apoi in 800 mg de 2 p / zi, sau de 2-4 săptămâni
In interiorul Lipoic 0,025 g de 3 p / zi, lungă sau
Fosfolipidele esssentsialnye / picurare în 5 ml de 1 g / zi sau 300 mg în interior 3 r / zi, lungă sau
frunze de Cynara extract 200 mg interior 3 r / d sau / picurare în 5 ml de 1 p / d lung.

Evaluarea eficacității tratamentului

Îmbunătățirea stării clinice a femeii gravide: dispariția mâncărime a pielii, precum și icter, greață, vărsături, dureri în cadranul din dreapta sus (dacă este cazul, deoarece acestea din urmă sunt instabile).
Evaluarea parametrilor de laborator: scăderea concentrației sanguine plasmatice ale fosfatazei alcaline, bilirubinei totale, normalizarea de coagulare a sângelui (II, VII, K Factori protrombină) proteinogramei.

Complicațiile și efectele secundare ale tratamentului

Poate că dezvoltarea insuficienței renale acute.
Există un risc crescut de sângerare în timpul nașterii și perioada postpartum, ca Atunci când există VHB schimbări semnificative în sistemul de coagulare a sângelui.

Erori și numire nerezonabile

blocante Numirea receptorilor H1, de obicei, ineficient, astfel încât utilizarea lor este impracticabilă.

perspectivă

Semne de colestază, datorită influenței sarcinii dispar după 1 până la 3 săptămâni după naștere. Prin repetarea acestei boli la sarcinile ulterioare modificări patologice în ficat sunt absente.
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Holangiopatiya SIDAHolangiopatiya SIDA
Sindroamele Dubin-Johnson, rotor clinica nou-născutului, diagnosticareSindroamele Dubin-Johnson, rotor clinica nou-născutului, diagnosticare
Rezumate de Obstetrica si GinecologieRezumate de Obstetrica si Ginecologie
Boala dentara la femeile gravide. Hepatita la femeile gravide.Boala dentara la femeile gravide. Hepatita la femeile gravide.
Hepatotoxicitate colestatice gravidă (CGD)Hepatotoxicitate colestatice gravidă (CGD)
Tratamentul de icter (colestază) la copiiTratamentul de icter (colestază) la copii
Clinica hepatita neonatală, diagnosticareClinica hepatita neonatală, diagnosticare
Colestază neonatală la copii: cauze, tratament, simptomeColestază neonatală la copii: cauze, tratament, simptome
Modificări ale funcției hepatice după o intervenție chirurgicalăModificări ale funcției hepatice după o intervenție chirurgicală
Colestază în timpul sarcinii. Colelitiază la femeile gravide.Colestază în timpul sarcinii. Colelitiază la femeile gravide.
» » » Toxicoza și gestoză. colestază intrahepatică
© 2021 GurusHealthInfo.com